Bulgária

Hasznos információk

Időeltolódás: +1 óra
Pénznem: bolgár leva (BGL)
1 EURO = kb.1,96 BGL
1 bolgár leva=100 sztotinka
Beutazás feltételei: Bulgária 2007. január 1-je óta az Európai Unió tagja, így magyar állampolgárok esetében érvényes magyar személyigazolvánnyal is beléphetünk az ország területére. Szerbián való áthaladás esetén az útlevélre is szükség van (buszos ill. egyéni utazás során, legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie az útlevélnek).
Időjárási adatok: Mediterrán jellegű, a magyarországihoz hasonló hőfokkal, kevés csapadékkal, nyáriasan hűvös éjszakákkal.
Egészségügyi előírások: Csapvíz az egész ország területén iható, de ajánlott inkább az ásványvíz fogyasztása. Napszúrás ellen védekezni kell.
Néhány jellegzetes nemzeti étel, ital: Tarator leves: frissítő, hideg, kefires-kaprosuborkaleves; Sopszka saláta: fetasajt, uborka,paradicsom, sült paprika; Kjopolo: roston sültpadlizsán fokhagymával és dióval; Kebapcseljutenica szósszal: roston sült darált hús (általábansertés és marhahúsból).A jellegzetes bolgár borokat érdemes megízlelni.Főleg a mediterrán területek vörös borainépszerűek. Jellegzetes vörösbor fajták: Gömza(kadarka), Mavrud. Rakija: bolgár pálinka.
Üzletek és árak: Az üzletek a nyári időszakban a tengerparti településeken akár este 21-22 óráig is nyitva tartanak. Nagyobb városokban hipermarketek is megtalálhatóak (pl. CBA, Billa, Metro), ahol rendkívül kedvező árakon vásárolhatunk. Bulgáriában rendkívül gazdag zöldség és gyümölcs választék fogad minket. Az üzletek árai a Magyarországon megszokottól 30-50%-kal olcsóbbak, és minden kapható. Az üdülőközpontokban az árak enyhén magasabbak, de még így is kedvezőbbek a hazai áraknál.
Tenger és tengerpart: A strandokat finom, aranyszínű homok borítja. A vízben veszélyes ragadozók és állatok nincsenek. Fürdőpapucs használata nem szükséges. A víz lassan mélyül és csak enyhén sós, ezért nem szükséges minden fürdés után zuhanyozni. A strandokon elhelyezett napernyőkért és nyugágyakért minden esetben fizetni kell (kb. 3,5 Euro/eszköz/nap). A vízi sportolási lehetőségek mindenhol adottak (jet-ski, víziejtőernyőzés, banán stb.)
Szállások: A szálláshelyek nagy többsége teljesen felújított. Kategóriától függetlenül előfordul, hogy a fürdőszobák zuhanyzósak és a vízelvezetés egy központi lefolyóval van megoldva.

« Üdülések

Nyomtatás