Karpathos

Karpathos

A Dodekanéz szigetcsoport második legnagyobb szigete, Kréta és Rhodos között, félúton fekszik, 301 km2 területen. A sziget északi és déli része egymástól teljesen különböző, két nagyobb hegy is taláható itt – Kali Limni (a sziget közepén) és Profiti Ilias (északon).

Karpathosra és lakosaira igen jellemző a hagyományos életvitel, rendkívül büszkék múltjukra. Az északon élő emberek mind a mai napig a szigorú hagyományok hívében nevelik gyermekeiket. Karpathosra a múltban igen jellemző volt az emigráció, de mivel az itteniek nagy lokálpatrióták, a külföldön megkeresett pénzzel hazajöttek és itt fektették be pénzüket – földeket vettek, templomokat, kórházat, iskolákat építettek.

A sziget déli részén épült Pigadia, a főváros. Fő büszkesége a 2 km hosszú Xenoxas strand. A fővárostól nyugatra találják Menetes falvat, mely a monda szerint a sziget első hivatalos települése volt. Innen délre épültek Amoopi és Afiarti nyaralóhelyek is. Az utóbbit a szörfösök paradicsomaként is emlegetik. A közelben található a repülőtér is. Említésre méltó még Arkasa, Finiki, Volada falu is. Aperi városka egészen a 19. századig a sziget fővárosa volt. Hagyományos, színpompás házakat, középiskolát és a püspök székhelyét találják itt. Volada falu Népművészeti múzeumáról ismert. Pyles falut fehér falunak is nevezhetjük, mert kizárólag hófehér házakat látni mindenhol – tökéletes harmóniában a színes virágokkal. A nyugati részén Lefkos nyaralóhely ismert, csodálatos öbleivel és strandjaival. Északon Olimpos falut érdemes meglátogatni, mely legerőteljesebben őrzi a sziget hagyományait, ezért a kultúra iránti érdeklők kedvelt úticélja.

A zene, a tánc és a népművészet a sziget szerves részét képezi tartozik. Nyaranta – főleg a fővárosban, számtalan fesztivál, koncert, különböző fellépés kerül megrendezésre. Karpathos a múltban – a görög szigetek többségéhez hasonlóan – több uralom alatt létezett – rómaiak, velenceiek és törökök hagyták itt kezük nyomát. 1947-ben lett Karpathos Görögország része. Legtöbb történelmi emlékművet a sziget déli részén találhatnak. Említést érdemelnek a templomok és bazilikák – Ag. Anastasia Arkassában, Ag. Minas Pigadiában, Ag. Sofia Sariában.

Karpathos összesen 160 km-nyi partszakasszal rendelkezik, melynek vannak finomhomokos és vegyes, homokos-kavicsos részei is. A legismertebbek Kyra Panagia, Apella, Ahata, Ag. Lukas, Xenonas vagy Afiarti, Lefkos és Finiki. Karpathos egy turisták által nem annyira felfedezett görög sziget. Egy sziget, mely leginkább azok tetszését nyeri el, akik valami újat szeretnének látni, valami görögösen hagyományosat. Mindazoknak ajánljuk, akik nem kifejezetten a luxust és a nyüzsgő éjszakai életet keresik, hanem a nyugalmat és az élet egyszerű örömeit.

Sun Week stúdiók

Karpathos/Lefkos

2 ágyas stúdiók

Tovább »

Ajánlatkérés »

Sun Week stúdiók

Venezia Hotel***

Karpathos/Pigadia

2 ágyas szobák, 1 pótágy

Tovább »

Ajánlatkérés »

Venezia Hotel***

« Üdülések Görögország

Nyomtatás